about       work       contact

︎            














NEPAHWIN RESIDENCE



A residential renovation was designed in preparation for retirement. Both the cluttered garage and failing balcony are being converted into spaces for retirement construction activity. Specifically a workshop, balcony and solarium. The solarium will also double as a tea house for formal ceremonies.

Participating in the construction process was part of the retirement activity so details have been arranged for the owners’ participation. For example, the nail laminated wood deck and columns were easily maneuvered incrementally. An extened, low pressure construction period was also suitable and work on the garage is still ongoing.

An aerogel insulated translucent panel is being mounted into the custom garage door to permit light into the workshop even during the winter months. This simultaneously provides an opportunity to emit light from within the workshop through a large uninterrupted opening.

Peripheral site features including a fence were also built from the existing disassembled balcony wood. Special care was taken to use details that could accommodate the weaknesses in the older wood.

LOCATION   Sudbury, ON
PERIOD   2014.5 - 2021.10
STRUCTURE   Wood (Old+New)
SCALE   3 stories

CLIENT   Private Residence
TEAM   Roch Belair Architect
STRUCTURAL   Tall Pines Engineering
GEOTECHNICAL   exp
CONSTRUCTION   Owners, Hodgins Construction + Nordeck

Architecture


Custom Design
Parametric Design
Construction Admin

3D Printing


Prototypes
End Use Parts
SLS + SLA Printers

Visualizations


Rendering
Virtual Reality
Unreal Engine

Genetic Research


Molten Slag Waste
Prototypes
Patents

Formid Seat


Active Body
Live Feedback
Conscious Design
DAO © 2022 - All rights reserved.